Ontmoeting met Jaap Scholten over zijn boek: kameraad baron

 
Het is een prachtige lente dag dat we, tijdens een boekpresentatie, een ontmoeting hadden met jaap Scholten. Een nederlandse schrijver die kort geleden een boek heeft uitgebracht "Kameraad Baron". Een indrukwekkend werk over: de, door het communistme verdreven, aristocratie uit Hongarije. Mischien is zijn zes delige tv reportage "Oostwaards" voor de VPRO, over het zelfde onderwerp, beter bekend.
In december kreeg ik dit boek en heb het met twee leespauzes (om de inhoud even in te laten zinken) gelezen. Een boek die je stil maakt als je beseft wat je leest. Je aan het denken zet en niet je meer los laat.
Over een periode van 11 jaar heeft hij gewerkt aan het verwerven van informatie voor dit boek. Hij heeft vele mensen bezocht en gepraat over hun ervaringen en hun leven. Zo is er een bundel van aangrijpende levensverhalen ontstaan over een donkere periode in oost Europa, waar wij, ons hier in het westen, niet erg bewust van zijn. Aangrijpend omdat het effect van deze periode tot op de dag van vandaag in Hongarije merkbaar is.
Zelf vind Jaap het boek een betere weergave dan de tv reportage omdat de opnames niet echt goed de zwaarte van de gebeurtenissen weergaven. Voor een camera is het natuurlijk moeilijk, om in vaak korte momenten de juiste emotie.s te kunnen vastleggen.Ook is het een onderwerp wat men liever niet in de openbaarheid brengt. Niet... omdat het te pijn doet om over te praten. Niet... omdat er dingen gebeurt zijn waar men liever niet aan herinnerd wil worden.

Prachtig om iemand te ontmoeten die net als wij een passie heeft voor een land met een totaal andere "rijke" geschiedenis als Nederland. Een land met glorie en verval.
Hij was er door zijn grote liefde terecht gekomen en was op zijn beurt nieuwsgierig hoe wij in Hongarije waren beland.
De schrijver is een sympatieke man die naar mijn mening over Hongarije nog lang niet is uitgeschreven. Zijn boek.....een aanrader.

4 opmerkingen:

 1. nou, ik wil het beslist een keer gaan lezen ,misschien iets voor mijn schoonzoon,die is hongaar. leuke ervaring om de schrijver te ontmoeten, maar ook leuk om je op de foto te zien.
  fij weekeinde oma nijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi is dit: passie voor een land en dat vormgegeven in een boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is boeiend om een schrijver te ontmoeten,wij gaan heel misschien volgend jaar kamperen in Hongarije,fijne week,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Trudy, lange tijd niets van je gehoord. Alles goed bij jullie? Moet steeds aan je denken als ik een bezoeker uit Hongarije heb gehad. Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen